SVEBRA | AFS 2008:13 eller ISO 7010
23548
post-template-default,single,single-post,postid-23548,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

AFS 2008:13 eller ISO 7010

Efter förra SVEBRA bladet så svarade arbetsmiljöverket på min fråga om man ska skylta enligt AFS 2008:13 eller ISO 7010 och om man får blanda skyltar från de båda standarderna.

Ovanstående skyltar är enligt ISO 7010Arbetsmiljöverket svarade:

”Ja, skyltar och signaler ska följas och skyltar ska se ut som de gör i våra föreskrifter. Det står dock i föreskrifterna att mindre avvikelser får förekomma om det inte finns någon risk för missförstånd.

Det finns också en ISO-standard för skyltar där vissa skyltar ser något annorlunda ut.

Vi har sagt att när det gäller utrymningsskyltar accepterar vi båda utförandena, alltså både som de ser ut i föreskrifterna och i ISO-standarden. Beträffande skylt för brandsläckare har vi inte tagit ställning till det, men principen är alltså att ifall skyltarna är så pass lika att det inte finns risk för missförstånd så accepterar vi det.

När det gäller att blanda skyltar, alltså använda både ISO och föreskriftskyltar i samma byggnad så är det väl lämpligt att de är lika inom samma byggnad, men det är inte något vi ställt krav på. Även här är alltså principen att det inte får finnas risk att man på något sätt tar fel. ”

”Direktivet som våra föreskrifter implementeras ska dock revideras, och en av de saker man då kommer att titta på är just förhållandet mellan direktivet och ISO-standarden.”

På senaste styrelsemöte informerade Mikael Höglind om skillnaderna mellan de två standarderna och att skylten med pil uppåt ska användas när man till exempel är i en källare och man ska upp en våning för att ta sig ut.

Styrelsemötet beslutade att vi inte ska rekommendera att byta ut godkända skyltar enligt AFS till godkända skyltar enligt ISO.